Otok Murter se smjestio u blizini Šibenika i Vodica negdje po sredini Jadranske obale. Nalazi se blizu kopna tako da se na otok dolazi preko mosta. Murter je vrata Kornata, jedinstvenog arhipelaga otoka i grebena, Hrvatskog nacionalnog parka prirode, pravog raja za plovidbu. Na otoku Murteru su četiri veća mjesta, Murter i Betina na sjeveru otoka, Tisno kod spoja otoka na kopno je Jezera malo južnije. Mjesto Murter ima oko 1000 kreveta u privatnim apartmanima i sobama, hotel i marinu, kampove te ostale potrebne turističke sadržaje ( čak 37 restorana). Veoma je jak nautički turizam jer postoje još dvije marine na Kornatima, brojne su i ribarske kuće koje se iznajmljuju na Kornatima kao tip robinzonskog turizma.

Najpoznatije kupalište je uvala Slanica sa pješčanom plažom. Betina također ima potrebne sadržaje za ugodan odmor, marinu, privatne apartmane, moguć je najam brodova te boravak u autokampu. Tisno se nalazi kod mosta kojim se prelazi na kopno. Mjesto je sa dugim plažama koje prati hlad borove šume. Možete boraviti u hotelskom ili privatnom smještaju te kampu. Jezera su udaljena 3 km od Tisnog. Tu su također privatni apartmani, marina, hotelsko apartmansko naselje, te veliki auto kamp.

Stanovništvo se tradicionalno bavi ribarstvom tako da možete kušati riblje specijalitete uostalom kao i na cijelom otoku.

Pogledajte web stranicu turističke zajednice Otok Murter: tzo-murter.hr

Image copyright: www.aviokarte.hr